Sveiciens! Esmu grāmatmīle Marta Avota no 10.c, mani vilina stāstu, notikumu un tēlu iekšējo jūtu izzināšana, ko atklāj grāmatu pasaule. Gadā izlasu ap 30 grāmatām, no kurām daļa ir vēsturiskie romāni. Šis ir viens no maniem iecienītākajiem žanriem. Lielākoties grāmatu sižeti ir autoru fantāzija, bet tie vēsturiskie romāni, kas balstīti uz patiesiem notikumiem, īpaši atspoguļojot XX gadsimta karus, mani uzrunā jo īpaši. Šajos romānos atklātais kara ļaunums, posts un bezjēdzība no līdzpārdzīvojuma liek sirdij laiku pa laikam nodrebēt… 

Grāmatā “Mums neredzamā gaisma”  tiek aprakstīti it kā divi pilnīgi nesaistīti stāsti, kas vēlāk pārsteidzoši savijas kopā,- vienā pilsētā un pat vienā namā. Akla meitenīte Marīlora no Parīzes un bārenis Verners no Collfereinas (ogļraču ciemata) Vācijā – viņu likteņi jau kopš mazotnes ir bijuši skarbi, taču, tuvojoties karam, viņu dzīves sagriežas kājām gaisā. Marīlorai ar tēvu nākas doties bēgļu gaitās uz Senmalo pie vectēvoča, savukārt Verners tiek apbalvots par augstvērtīgajām zināšanām radio nozarē un nosūtīts izglītoties uz akadēmiju, tādējādi paglābjoties no ogļrača likteņa.

Tiek detalizēti atainoti raksturīgie notikumi kara laikā – nevēlamo radiostaciju slāpēšana un izspiegošana, privātās korespondences cenzūra, komandantstunda, ieroču, vērtslietu un pat radio konfiskācija un nodošana okupantu varai, kura par nepakļaušanos bez žēlastības izpilda nāves sodu ikvienam dumpiniekam. Par spīti tam, katrā Francijas ciematā atrodas ļaudis, kuri gatavi riskēt ar savu dzīvību un iesaistīties pretošanās kustībā. Arī Marīloras ģimene nespēj stāvēt malā.

Tas ir kā pretstats Šūlpfortas nacionālpolitiskajai skolai, kurā sludina gļēvuma izskaušanu, āriešu rases tīrību un nicinājumu pret cittautām. Šai skolā Verners iepazīstas ar labsirdīgu brīvdomātāju un  putnu mīļotāju Frederiku, kurš skumjā kārtā krīt par upuri savu tautiešu, plēsoņu politikai, kļūstot par invalīdu pat bez iesaistes karadarbībā. 

Ak jā, visam romānam cauri vijas arī leģenda par Liesmu jūru, dārgakmeni, kura sargātājam piemītot neaizskaramība un aizsardzība pret briesmām, taču tā  tuviniekus piemeklējot nelaimes. Sākumā pastāsts šķiet muļķīgs, taču, kad kāds izmisumā nonācis nedziedināmi slims vācu štāba vahmistrs sāk ticēt šai leģendai, viņš ir gatavs uz visu, lai iegūtu šo dārgakmeni savā īpašumā…

Noteikti iesaku šo grāmatu! Tajā ir viss, ko no aizraujošas lasāmvielas var vēlēties – dinamisks sižets, spriedze, intriga, mīlestība un ciešanas un nobeigums, kas rosina domāt – kā būtu, ja galvenie varoņi  pieņemtu citu lēmumus….